О Теквондоу

Историја Теквондо-а

Теквондо је врста борбе без оружја која води порекло из древне Кореје. „Тае“ значи нога, ударити ногом или уништити ногом, „Кwон“ је рука, ударити руком или уништити руком или песницом, а „До“ значи пут или метод.

Теквондо је самоодбрамбена техника борбе без оружја која укључује примену удараца ногама и рукама (са земље и из скока), блокове, ескиваже, итд. То је много више од обичне физичке борилачке вештине. Таекwондо је систем тренинга тела и ума у коме је нагласак стављен на развијање моралног карактера.

Теквондо је борилачка вештина настала комбиновањем различитих борилачких стилова који су током протеклих 2000 година постојали у Кореји, као и у неким земљама које је окружују (Кина, Јапан, итд.).

Најстарији подаци о Теквондо – у датирају око 50. године пре нове ере. У то време, Кореја је била подељена на три краљевства. Силла, која је основано у Кyонгју равници 57. године пре нове ере, Когурyо, које се налазило у долини реке Yалу, основано 37. године пре нове ере, и Паекцхе, које се налазило у југозападном делу корејског полуострва, основано 18. године пре нове ере.

Тае кyон се сматра најранијом формом Таекwондоа. Слике које су пронађене на таваницама Муyонг Цхонга, краљевске гробнице Когурyо династије, приказују ненаоружане људе који користе технике веома сличне онима које се данас користе у Теквондоу.

1909. године, Јапанци су окупирали Кореју. Окупација је трајала читавих 36 година. Да би контролисали корејски патриотизам, Јапанци забрањују вежбање свих борилачких вештина, коришћење корејског језика, па чак спаљују и све књиге написане у Кореји.
Управо ова забрана била је заслужна за обнављање интересовања за Субак. Многи Корејанци организовали су се у тајне групе и вежбали борилачке вештине у забаченим будистичким храмовима. Многи људи напуштали су Кореју да би учили борбене вештине у другим земљама као што су Кина и Јапан.

Прва Таекwондо школа (Кwан) основана је у Yонг Цхуну, у Сеулу, у Кореји, 1945. године. Многе школе такође су отворене од 1945. до 1960. Свака од њих тврдила је да подучава традиционалну корејску борилацку вештину, али су све наглашавале различите аспекте Тае кyон (Субак) – а. То је проузроковало појаву различитих имена вештине у свакој школи. Нека од њих била су: Соо бахк до, Кwон боп, Конг соо до, Тае соо до, Канг соо до, итд.

У то време у Кореји, специјалне групе командоса вичних борилачким вештинама, формиране су да би се бориле против комунистичких снага Северне Кореје. Једна од најистакнутијих јединица, чувена по многим невероватним акцијама била је позната као Црни тигрови.

11. априла 1955. године, на скупу директора школа борилачких вештина, историчара и промотера Тае кyона, одлучено је да се сви различити стилови споје у један ради постизања заједничких циљева. Ново име за вештину, Тае соо до, прихваћено је од стране свих мајстора. Две године касније, име је поново промењено, овога пута у Таекwондо. Назив је предложио генерал Цхои Хонг Хи који се и сматра оцем савременог Таекwондо – а. То име је предложио због сличности са Тае кyоном и продужавања континуитета и традиције. Такође, оно је описивало коришћење и ручних и ножних техника.

На Олимпијским Играма у Сиднеју 2000. године, Таекwондо је постао званични олимпијски спорт.

Од настанка савременог Таекwондоа 11. априла 1955. године, његов развој био је веома брз. Данас више од 30 милиона људи тренира Таекwондо у преко 156 земаља широм света.

Теквондо појасеви

Ученички рангови у Таекwондоу обележавају се бојом појаса. Сваком појасу осим белог (и то до црног појаса) одговара један Геуп (Куп). Иначе прво се полаже за 8. Куп. Жути појас означава да ученик има 8. Куп, жути са зеленом траком – 7. Куп, зелени појас – 6. Куп, плави појас – 4. Куп, црвени појас – 2. Куп. Самим поцетком вежбања и учлањењем у клуб, стиче се право на ношење белог појаса. За њега није потребно полагање. На сваком следећем тестирању, ученик има право да полаже за следећи виши појас.

Taekwon-do_Belt_Rank_System

Први степен са црним појасем је први ДАН. На овом нивоу, име носиоца појаса и једна златна трака могу бити извежени на појасу. Сваки следећи степен (ДАН) ознацава се додатном златном траком. Последњи је 10. ДАН

Боје имају симболицко знацење а једна трака у боји следећег појаса указује на прелазни ниво измеду две боје појаса. Овде је приказана шема боја коју користи Таекwондо савез Србије и ТК „Видиковац“ као његов члан.

Боје појасева су следеће:

 • 10. Куп – бели појас
 • 9. Куп – бели појас са жутом траком
 • 8. Куп – жути појас
 • 7. Куп – жути појас са зеленом траком
 • 6. Куп – зелени појас
 • 5. Куп – зелени појас са плавом траком
 • 4. Куп – плави појас
 • 3. Куп – плави појас са црвеном траком
 • 2. Куп – црвени појас
 • 1. Куп – црвени појас са црном траком
 • Црни појас 1. Дан

WTFbeltcolors_edited-2

Теквондо Форме

Правила за извођење форми:

 • Пре извођења форме обавезан је наклон и изговарање тачног назива форме на корејском
 • Форма почиње и завршава се у истој тачки
 • Правилни (исправни) став мора бити задржан све време извођења форме
 • Мишићи морају бити стегнути или опуштени у критичним тачкама вежбе
 • Кијап (узвик) мора се радити на назначеним местима у форми
 • Форма се изводи ритмично и без крутости
 • Треба знати сврху сваког покрета
 • Сваки покрет треба изводити реалистично

Саставни део полагања за сваки нови појас је и извођење форми. За сваки појас (коме одговара одређени Геуп односно ДАН) постоји по једна форма. Овде можете видети тачне називе свих форми на корејском језику, као и њихове анимиране примере и слике сваког појединачног покрета.

– Прва форма – Тае геук ил јанг
За 8. куп
Детаљни приказ сваког појединачног покрета
Анимирани пример форме
Још један анимирани приказ ове форме

– Друга форма – Тае геук ее јанг
За 7. куп
Детаљни приказ сваког појединачног покрета
Анимирани пример форме
Још један анимирани приказ ове форме

– Трећа форма – Тае геук сам јанг
За 6. куп
Детаљни приказ сваког појединачног покрета
Анимирани пример форме
Још један анимирани приказ ове форме

– Четврта форма – Тае геук са јанг

За 5. Геуп

Детаљни приказ сваког појединачног покрета
Анимирани пример форме

– Пета форма – Тае геук ох јанг
За 4. куп
Детаљни приказ сваког појединачног покрета
Анимирани пример форме

– Шеста форма – Тае геук yук јанг
За 3. куп
Детаљни приказ сваког појединачног покрета
Анимирани пример форме

– Седма форма- Тае геук цхил јанг
За 2. куп
Детаљни приказ сваког појединачног покрета
Анимирани пример форме

– Осма форма – Тае геук пал јанг
За 1. куп
Анимирани пример форме

– Осма форма – Тае геук пал јанг
За 1. ДАН (као и за 1. Геуп)
Анимирани пример форме

Корyо – За 2. ДАН
Детаљни приказ сваког појединачног покрета
Анимирани пример форме